Hestia kyseli aroniasta ja ajattelin tehdä ihan oman postauksen aiheesta.

Makua en nyt niin osaa kuvailla, mutta vahvan makuinen ehkä hieman mustanviinimarjaan vivahtava. Pikku yöpakkasten jälkeen marjanmaku paranee (happamuus vähenee) ja keskellä talvea saa pelastella juopuneita pikkulintuja, jotka ovat syöneet aronianmarjoja. Aroniaa voi vaikka keskellä talvea poimia pensaasta, jos siinä on marjoja jäljellä ja on ollut suotuisat säät.

Aroniaa on kahta eri sorttia (ja monta muunnelmaa).. Marja-aroniaa ja koristearoniaa. Marja-aronia on parempi hyötykäyttöön.

Aroniasta saa todella hyvää mehua, joka on oman kokemuksen perusteella parasta flunssa lääkettä. Aroniasta voi tehdä myös vispipuuroa, hilloja, hyytelöitä ja eri hyvää viiniä ym. ym. Muistaakseni omena sopii hyvin aronian kaveriksi esim. hilloihin ja eikä tuo raparperikaan hassummalta maistu aroniamehun kera. Ja jos haluaa lisä potkua flunssa lääkkeeseen niin lisää joukkoon mustaviinimarjaa.

Aronista tulee hyvinä vuosina aivan älyttömät määrät marjaa. Muut marjapensaat jää kakkoseksi. Joinakin vuosina on aronian oksat taipuneet maahan asti, kun niin paljon oli marjoja ja sen seurauksena pensas jouduttiin seuraavana vuonna leikkaamaan, kun oksat eivät toipuneet yli rasituksesta.

Tässä muutamia linkkejä.

Puutarhamaailma: Marja-aronia

Marja-aronia (ohjeita lopussa)

Erikoismarjat markkinoille: Aronia

Mustamarja-aronian käyttö

Nämä linkit otin googlesta hakusanalla aronia ja sinne jäi vielä linkkejä, joten jos kiinnostaa niin eikun googlea tonkimaan.